Až do konce dubna pro vás máme dárek ke každé objednávce! Při objednávce v hodnotě nad 1000Kč máte dopravu ZDARMA!

Zero-waste Ježíšek aneb Vánoce bez odpadu

zero-waste vánoce

 

Milý Ježíšku...

Také každý rok před Vánoci nevíte, čím byste udělali radost svým blízkým? Věta "Já nic nechci, jen ať jsme všichni zdraví..." vám dělá vrásky na čele? To jste na tom stejně jako většina lidí v západním světě. Místo svátků pohody si lidé spojují Vánoce se stresem a shonem. Bohužel dopisy Ježíškovi píší jenom děti, dárek pro ostatní musíte vymyslet vždycky sami. Proto se často stává, že se dárek vašemu blízkému nelíbí nebo je zbytečný.

Není tedy na čase se zamyslet, jak strávit Vánoce smysluplně a bez zbytečností? Už jste přemýšleli, kolik věcí se na Vánoce nakoupí a pak hned vyhodí? Nejedná se jen o dárky, ale také o další výrobky, které se o Vánocích nakupují. Máte toho dost? Chtěli byste zkusit Vánoce bez nebo s méně odpadu?

Pak je tu pro Vás několik tipů, jak na zero-waste Vánoce.

 

Untitled design (15)

 

1. Přejte si nebo věnujte zero (less) waste dárek

  • Poukaz - nejlepším zero-waste dárkem je zážitek. Skvělé je darovat poukaz na něco, po čem váš blízký touží nebo co ho posune dál v osobním nebo pracovním životě - například nějaký výukový kurz, permanentka na sport, poukaz na zážitek nebo vstupenky do kina či divadla. Pro zero-waste nadšence je vhodný poukaz na nákup v bezobalovém obchodě. Takové dárky musí ocenit každý.
  • Praktická zero-waste pomůcka - skvělým vánočním dárkem pro maminku, dceru, sestru nebo kamarádku může být pomůcka, která ulehčí každodenní život a zároveň je šetrná k životnímu prostředí. Můžou to být například znovupoužitelné sáčky na ovoce a zeleninu, voskované ubrousky, dřevěné cestovní příbory, stylové krabičky na svačinu, lahev na pití nebo designová skleněná brčka v cestovním pouzdru, která si můžou nosit s sebou v kabelce.
  • Dárky vlastoruční výroby - takové dárky potěší hlavně vaše maminky či babičky, které vám každý rok opakují, že už všechno mají a nic nechtějí. Můžete jim například vyrobit nějakou jednoduchou domácí kosmetiku, receptů na internetu je spousta. Mlsné jazýčky potěší domácí marmeláda nebo nakládaný utopenec vlastní výroby. Ano, výroba zabere dost času, ale je to sranda :)
  • Charitativní dárek - jménem svého blízkého podpořte charitativní organizaci či člověka v nouzi. Všichni zúčastnění z toho budou mít dobrý pocit. Vyberte takovou organizaci, která bude obdarovanému blízká a s kterou se ztotožní. Ale pozor, takový dárek věnujte jen někomu, kdo ho opravdu ocení. 

  _________________________________________________________________________________________________

 2. Dárky zabalte do znovupoužitelného obaluzero waste vánoční dárek_1

Vykašlete se na kupování vánočního papíru. Ušetříte a ještě k tomu uděláte něco pro životní prostředí. K balení dárků můžete použít staré látky nebo záclony, které se vám válí doma už několik let. Nejenom, že je to ekologické, ale dárky také budou vypadat stylově. Málokdo si pak troufne látkový obal vyhodit a sám ho použije na balení dárků příští Vánoce. Obaly tak budou cirkulovat, což je účel zero-waste konceptu.

Pokud doma látky nemáte, můžete použít obyčejný recyklovaný papír, který si sami ozdobíte. Můžete ho orazítkovat vánočními motivy (razítko z brambory bude stačit), ozdobit mašlemi z přírodních materiálů nebo na něj něco namalovat.

 ________________________________________________________________________________________________

 3. Vánoční stromeček 

Pro duch pravých Vánoc nemusíte kupovat pokácené stromky, které jsou k nám většinou dovážené ze zahraničí. Nemusíte kupovat ani plastové, které k nám putují až z Asie a nelze je recyklovat. Co takhle si koupit stromeček v květináči? Když se o stromek budete dobře starat, vydrží vám několik Vánoc po sobě. Na jaře ho můžete vsadit na zahradu nebo zpět do lesa. Ověřte si však, že kupujete zdravý, poctivě vypěstovaný stromek z kvalitního zahradnictví nebo školek. Také si nastudujte, jak o něj doma pečovat.

_________________________________________________________________________________

4. Plánujte

Naplánujte si předem, co budete o Vánocích potřebovat. Je dobré si napsat seznam, to Vám urychlí a ulehčí nákup v obchodě (nejlépe v tom bezobalovém). Nebudete chodit mezi regály a přemýšlet, co to vlastně ještě potřebujete. Nákup také můžete udělat online, například Košík už podporuje nákup bez obalu, tak jen směle do toho. Tím ušetříte váš čas, který budete moc strávit s Vašimi blízkými. 

Tento rok také nemusíte péct 18 druhů cukroví, které pak stejně nakonec dáte do mrazáku, kde bude celý rok uložené. Stačí pár druhů. Zjistěte si od každého, jaký druh cukroví mu chutná nejvíce, a upečte jich jen pár - těch nejoblíbenějších. Má to i další výhodu, o svátcích tolik neztloustnete :) Pokud Vám doma nějaké jídlo přece jenom zbyde, uchovávejte ho v lednici ve znovupoužitelných (například) skleněných uzavíratelných nádobách. Vydrží vám tak déle a nebudete muset používat potravinové fólie. 

___________________________________________________________________________________

5. Nenechte se strhnout davovým šílenstvím

Vánoce mají být svátky pohody. Nenechte se vystresovat tlakem z Vašeho okolí, reklamami v televizi nebo Vánočními akcemi. Vánoční úklid můžete udělat jen tak sporadicky, nikdo se na vás zlobit nebude. Zdraví máte jenom jedno. Místo přehnaného uklízení, nakupování a pečení si udělejte čas na svoji rodinu. Můžete spolu vyrobit nějaké dárky nebo ozdobit vánoční papír. Nemusíte přece dělat všechno jenom vy.

 

vánoce bez odpadu (1)

 

 

 

Zpět do obchodu