Až do konce dubna pro vás máme dárek ke každé objednávce! Při objednávce v hodnotě nad 1000Kč máte dopravu ZDARMA!

Jak správně vybrat vánoční stromeček v květináči

vánoční stromeček v květináči (6)

Už Vás nebaví každý rok kupovat nový vánoční stromeček? Pokaždé vybíráte hodiny ten nejlepší, symetrický a aby se vám vešel do obýváku?  Nevíte, co po Vánoci s ním? Kam ho vyhodit? 

S vánočním stromečkem v květináči už tento problém řešit nemusíte. Je to skvělá zero-waste alternativa k řezaným stromečkům, a určitě lepší než stromek plastový. Je však důležité jej správně vybrat. Jen když o něj budete správně pečovat, vydrží vám i několik let. Chcete vědět, jak na to? 

 

 

1. Dobře zakořeněný stromek je základ

 

vánoční stromeček v květináči (5) 

Vybrat vánoční stromek v květináči běžte pouze k ověřenému prodejci, který vám poradí s výběrem toho správného pro Vás. Ověřte si u něj, že stromek byl vysázen na podzim nebo ještě v létě. Jen tak bude mít dlouhé kořeny, které budou následně dále růst (když se o něj budete dobře starat). Kořeny stromu musí být rozvětvené a vcelku. Stromky s méně silnými kořeny v žádném případě nekupujte. Nebyly vysázeny včas a doma už vám nemusí dál růst. Také si dávejte pozor, aby jehličí neopadávalo, to rozhodně není známka zdravého stromu. Stromky v květináči nakupujte raději venku nebo v prodejně, kde je chladno. 

 

 

 

 2. Záleží i na odrůdě?

Ano, výběr odrůdy vašeho vysněného vánočního stromku v květináči je neméně důležitý. Přece jenom to bude váš strom po dobu několika let. Jakou odrůdu tedy vybrat? Základem je pořídit si odrůdu, která se hodí k dalšímu pěstování. Dál už pak záleží na Vašem vkusu a rozpočtu. Nejčastější druhy vánočních stromků v Čechách jsou jedle, borovice a smrky. Jedle se řadí k těm dražším stromkům, naopak smrček nebo borovici můžete pořídit levněji. Co se týče výdrže, velmi dlouho vydrží ve vytopené místnosti například borovice černá. 

 

3. Nenechte to na poslední chvíli 

vánoční stromeček v květináči (4)

Koupi vánočního stromku v květináči si dobře naplánujte. Je důležité, abyste ho koupili s předstihem, protože se u vás doma bude muset chvíli aklimatizovat. Když si stromek dovezete domů, je důležité ho dát nejdříve do chladné místnosti, aby si postupně zvykal na novou teplotu. Optimální je ho tam nechat alespoň týden. Poté ho můžete přesunout do teplé místnosti, kde vydrží až dva týdny. Pokud však doma máte hodně teplo, nechte ho v obýváku jen několik dní. Stromeček si pak myslí, že je jaro a začne rašit. V takovém případě jej pak znovu umístěte do chladné, světlé místnosti, kde si stromek opět zvykne na chladnější teplotu. Po několika dnech ho můžete dát ven, kde přečká až do příštích Vánoc. 

 

 

4. I vy to zvládnete

Péči o vánoční stromeček v květináči zvládnete i vy. Stačí jen trocha péče a lásky. Doma stromeček pravidelně zalévejte - málo, ale často. Stromek je také dobré rosit, třeba i několikrát za den. Venku stromek zapusťte i s květináčem do země. Dbejte na to, aby byl strom ve stínu a dobře jej zalévejte. Občas si vzpomeňte, že je třeba stromeček přesadit a přihnojit. Pokud nemáte zahradu, dejte stromek v květináči na balkon. Dávejte pozor ať na něj v létě moc nepaří sluníčko. Poděkuje vám za to. Pokud budete tyto zásady dodržovat, stromeček vám takto může vydržet až 10 let.

 

 

 vánoční stromek co vydrží

 

 

 

Zpět do obchodu